Projecten
Hieronder vind je een overzicht van alle lopende, landelijke en jaarlijkse projecten waar bij CLIP is betrokken. Waar we dit doen, met wie wij samenwerken en nog veel meer vind je terug op deze pagina. Wil je meer over CLIP weten? Klik dan op de onderstaande knop om naar Over ons te gaan.
Lopende projecten - Zelfhulpgroepen
De Zelfhulpgroepen die op dit moment binnen het STIP functioneren zijn:
Jongvolwassenen (lelystad)
Rouw en verlies (Lelystad
Depressie (Almere)
Bipolariteit (Lelystad),
Herstel (Almere),
Voor elke groep geldt dat er expertise van buiten ingevlogen kan worden, als er specialistische vragen zijn. Hiervoor werken wij dan samen met o.a: Depressievereniging, Plus Minus, Indigo Centraal, Amethist verslavingszorg.
Daarnaast zijn er zowel in Lelystad als Almere ook Herstelgroepen die niet vanuit een specifiek ziektebeeld werken maar proberen elkaar te ondersteunen in hun pogingen om beter en meer zelfstandig in de maatschappij mee te kunnen doen.
Landelijk georganiseerde samenwerkings-projecten
Blue Monday
Blue Monday is de derde maandag in januari, dit is bewezen de meest depressieve dag van het jaar. Tijdens deze dag verzorgt het STIP samen met o.a: de Depressievereniging, Welzijn Lelystad, Stichting Forzsa, IDO, Indigo Centraal en Kwintes verschillende activiteiten om dit onderwerp bespreekbaar te maken.
Landelijke Week van de psychiatrie
Deze week heeft elk jaar een ander thema dat in relatie staat met psychische stoornissen. Het STIP, Kwintes, GGz Centraal, UWV, IDO, Welzijn Lelystad, KUBUS, Stichting Forzsa, Bouwman Psychiatrie, Plus Minus en Iriszorg verzorgen gezamenlijk allerlei activiteiten gedurende de hele week. Hierbij worden verschillende locaties aangedaan. In 2014 heeft CLIP in samenwerking met een beleidsmedewerker van de gemeente Almere een workshop verzorgd tijdens de Landelijke Breingeindag, een onderdeel van deze speciale week.
Landelijke Dag van de Psychische Gezondheid
Elk jaar is op 10 oktober de Landelijke Dag van de Psychische Gezondheid. Tijdens deze dag verzorgt het STIP samen met Kwintes, GGz Centraal, UWV, IDO, Welzijn Lelystad, KUBUS, Stichting Forzsa, Plus Minus en Iriszorg verschillende activiteiten rondom het thema van dat jaar
Jaarlijks terugkerende projecten
Lente-activiteit
Ook in 2020 wilde het STIP een lente-activiteit organiseren, er waren al ideeën uitgesproken door vrijwilligers en bezoekers van het STIP maar helaas hebben wij deze i.v.m. met de coronacrisis niet uit kunnen werken. De lente-activiteit kan heel goed gekoppeld worden met de wandel en of schilderactiviteit. De medewerkers en vrijwilligers proberen deze activiteit zoveel mogelijk met de andere activiteiten te verbinden, mede om de onderlinge contacten uit te breiden en zo het netwerk van de deelnemers te vergroten.
Vrijwilligers uitje
Om de vrijwilligers een keer iets leuks te bieden voor alle werkzaamheden die zij voor het steunpunt verrichten hebben wij het vrijwilligers uitje weer opgepakt. In de afgelopen jaren zijn wij o.a. naar het Dolhuis in Haarlem, Het Zuiderzeemuseum en Dierenpark Amersfoort geweest. Voor 2020 gaan wij weer iets leuks bedenken en hopen net als dit jaar iets te kunnen verzinnen dat tevens educatief is en vrijwilligers uitnodigt tot gesprek en daardoor tot ontwikkeling.
Inloop andere vorm
Het Steunpunt is het gehele jaar geopend omdat wij niet tegen onze bezoekers en vrijwilligers kunnen zeggen dat zij maar vakantie moeten nemen en geen last moeten hebben van psychische problematiek. Helaas moeten wij gedurende een week in de zomervakantie onze locatie in buurthuis de Draaikolk toch sluiten i.v.m. schoonmaakwerkzaamheden aldaar. Dit biedt aan de andere kant ook weer mogelijkheden tot andere activiteiten op locatie. Voor 2020 gaan wij ook weer op zoek naar activiteiten die buiten kunnen plaats vinden zodat de gesprekken die normaal tijdens de inloop gevoerd worden gewoon door kunnen gaan.
Kerst
Het STIP organiseert jaarlijks een gezellige bijeenkomst, het feest van het Licht en het Delen, waarbij deelnemers uitgenodigd worden afscheid te nemen van hetgeen zij aan lasten niet meer nodig hebben en het nieuwe te verwelkomen. Men is heel bewust bezig met deze activiteit. Het kerstdiner bestaat uit eten dat elke deelnemers zelf meebrengt en met de andere deelnemers deelt.